keyboard_arrow_up
Druckreif
Telefon Mail

TISAK PREMA NORMI

Kvaliteta koja odolijeva

Mi smo uvijek unutar normi. ISO normi. Standardizacija u novinskom tisku kroz seriju normi ISO 12647-3 u osnovi služi u svrhu korektne komunikacije boja u optimiziranom postupku, od koncepta do tiskanog krajnjeg proizvoda.

Međunarodna serija normi ISO 12647-3 i iz njih razvijeni alati i aplikacije omogućuju sigurna rješenja za sve potprocese koja su iskušana u praksi.

Predvidljiv i ponovljiv rezultat boje.
To znači da tisak daje očekivani rezultat i da MATERIJALI koji se ponavljaju kod ponovnih naloga za tisak izgledaju jednako.

TISAK PREMA NORMI

TEHNIČKE INFORMACIJE

Za Vas reproduciramo istovjetne boje

Kod četverobojnog novinskog tiska, boje se utvrđuju tiskom određenih tonskih vrijednosti kromatskih tiskarskih boja i crne – jedne preko druge. Odgovarajući kreirani slog podataka proizvodi željenu boju u standardiziranom tisku. To znači da se npr. neka boja, koja je u grafičkoj pripremi predviđena kao siva, u tiskanom krajnjem proizvodu također pojavljuje kao siva. U tom je slučaju ostvaren ispravan kolorit.

Ako međusoban odnos (nanos boje) četiri boje u koraku prijenosa ne ostane očuvan, tada je ravnoteža boja poremećena i miješanjem nastaju neplanirani tonovi. To može ružno izgledati. Tri valjka za nanos boje osiguravaju da u sustavu tiskarskog stroja uvijek bude na raspolaganju upravo potrebna količina boje.

Naši strojari dodatno stalno paze na otisak boje u novinama.


Digitalni probni otisak (softproof)

Naš sustav Softproof služi prikazivanju podataka o boji na kontrolnom monitoru. Tako se simulira kako će izgledati njihov prikaz na odabranom tiskarskom papiru.

Što to znači za tisak? Pomoću probnog otiska, naši zaposlenici znaju točno kakav koloristički efekt želi kupac i osiguravaju se da se isti i postigne.

Ploče se u našoj kući osvjetljavaju „čisto“ digitalno – to znači da se digitalna datoteka bez zaobilaznih putova osvjetljava direktno na ploču (CtP = Computer to Plate). U tu svrhu diode stvaraju ljubičastu svjetlosnu zraku (valne duljine 405 nm), koja elemente koji nose boju koji su potrebni u tisku ispisuje na fotopolimernu tiskarsku ploču. Dakle, ovim se postupkom polimeri u sloju koji nose boju stvrdnjavaju umrežavanjem pod svjetlom.

Velika prednost ovog sustava je mala potreba za energijom, tako da su potrebne diode snage od samo 60 mW. Ploče se osvjetljavaju pri rezoluciji od 1.270 točkica po inču. Ova finoća osvjetljavanja optimalno je prilagođena rasteriranju koje je potrebno za tiskovni proces. Samo uz savršenu usklađenost obaju parametara može se ostvariti vrhunska kvaliteta.

Novine u boji se u tisku dobivaju tiskom boja cijan (cyan), magenta, žuta (yellow) i crna (black) jedne preko druge. Da bi se te boje 100 %-tnom točnošću mogle tiskati jedna preko druge, tiskarske ploče moraju biti vrlo točno obrađene. Da bi se tiskarske ploče mogle pričvrstiti na cilindre tiskarskog stroja, treba ih probušiti i saviti na krajevima. Bušenje služi za točno pozicioniranje ploča na tiskovne cilindre pomoću nosivih elemenata („štiftova“) za centriranje tiskovne forme na cilindru, a savijanje za prihvat pomoću prihvatnih letvica utora cilindra za prihvat tiskovne forme.

Poravnavanje ploča tijekom proizvodnje odvija se uz video nadzor. U tu se svrhu ploča poravnava preciznošću od 0,005 mm (ljudska vlas kose ima deset puta veći promjer). Prekorači li se ta tolerancija, ploča se automatski prepoznaje kao oštećena, izbacuje iz procesa, a u proizvodnju se ubacuje nova ploča.